logo

עליה וקליטה

 
 
לחץ על הקישור להצגת  הפרק על העליה מגבול הצפון בכלל ועל "עליית הילדים" מדמשק בפרט. לראשונה אנחנו שומעים על תשלום להורים בדמשק  על מנת שיסכימו לעליית הילדים לארץ ישראל. בנוסף, מסתבר ש – 40 הילדים הראשונים מדמשק נקלטו במושב נהלל, המושב בו התגורר יאני אבידוב. מושב אשר הוקם ע"י הציונית המזרח אירופאית. המושב אשר בשנת 1945 פותח את ידיו לקליטת ילדי דמשק הבאים מהמזרח. ניגוד מוחץ לכל התפיסות המבדילות בין ציונות אשכנזית לציונות מזרחית וצפון אפריקאית בכלל וקליטת יהודי המזרח בישראל (האשכנזית) בפרט. 
 

 להצגת הפרקים על העליה מסוריה והלבנון לחץ על הקישור.

למעבר לערך על ברכה חבס בוויקפדיה לחץ על הקישור.

בהזדמנות זאת מצאנו לנכון להודות לספריית העיר כפר סבא. 

 
ראש הממשלה דוד בן גוריון מאשר לנערי דמשק להקים את המושב "ניצני-עוז". סיפורו של בני מוצרי ממייסדי המושב הראשון של בני הקהילה.
   
כתבה על עליית יהודים מסוריה במבצע "להבה" בשנים 1953 עד 1961 קישור ל-"מבט מל"מ 63" – המקור של הכתבה
   
מפת נתיבי העליה ממוזיאון הפלמ"ח, עודכן ב-12-5-2014 נתיבי העפלה מצפון   הארץ
   
החוליה היבשתית של הפלמ"ח הסבר על החוליה היבשתית
 
דרדרה-מתיישבי קיבוץ חולתה, ומשנת 1947 הכשרת "איל", היתה נקודת התיישבות בחלק הדרומי מזרחי של אגם החולה. נקודה זו היתה נקודת מעבר לאלפי עולים מסוריה בדרכם ברגל לישראל. עד שנת 1948 עברו בנקודה זו עולים רבים מדמשק בכלל וסוריה בפרט. רבים מן העולים היו ילדים אשר עשו את הקטע האחרון, של המעבר לישראל, רגלית. בצד הישראלי הם נאספו בתחילה ע"י מתיישבי קיבוץ חולתה והחל משנת 1944 לערך ע"י "חוליית" הפלמ"ח. בין אנשי החוליה היה גם המשורר והסופר חיים חפר ז"ל. לתיעוד פעילות העליה מנקודה זו העלנו את המצגת היפה הזו  המתארת את האתר לשימור דרדרה. תודה ליוצר הסרטון אורן יהודה.